vrijdag 4 november 2011

Toby Keith, 03 november, Amsterdam

Wie: Toby Keith
Wat: concert Locked & Loaded World Tour
Waar: Paradiso, Amsterdam
Wanneer: Donderdag 03 november 2011

Om 20.30u is Paradiso gezellig druk, maar lijkt het niet geheel uitverkocht. Wanneer de lichten uitgaan en de 11 rednecks tellende band het betrekkelijk kleine podium van Paradiso betreden, kan het feest beginnen. De Amerikaanse vlaggen, cowboyhoeden en ruitjesshirts verraden dat het tijd is voor echte countrymuziek! Yes!

Applaus en gejuich klinkt als de band ‘Made In America’ inzet en Toby Keith het podium opkomt. Maar mijn eerste reactie is; ‘shit’, dit wordt een lange en pijnlijke avond die nog dagenlang, zo niet wekenlang (en ik hoop niet mijn hele leven) door blijft suizen! Yep, want het is Paradiso, en Paradiso heeft het volume weer eens WAY TO FUCKIN’ LOUD staan!! Een brij van herrie is het! Na twee a drie nummers worden iets rustigere nummers ingezet en is het enigszins dragelijk. En ik moet toegeven, na vijf a zes nummers weet je helaas al niet eens beter en denk je dat je redelijk gewend bent aan het volume.

Net als wat voor Brad Paisley geldt, geldt ook voor Keith; ik ben geen fan van het eerste uur en kan zeker alle nummers niet meeblêren. Ik herken zelfs enkele nummers niet eens. Maar dat mag de pret niet drukken want het is een feest! De zaal weet duidelijk waarvoor het komt, én krijgt dat ook! Wanneer we op de nieuwste single worden getrakteerd, die nog geen twee weken oud is, gaat het dak er al helemaal af. ‘Red Solo Cup’ is onder de fans nu al een kneiter van een hit. En terecht, want het meezinggehalte van dit feestnummer is zeer hoog!

Dan verlaat de band het podium en lijkt het tijd voor serieuzer werk. Twee man blijven staan; Toby Keith en zijn vriend en tekstschrijver Scotty Emerick. Maar de zaal is nog helemaal in de stemming van ‘Red Solo Cup’ en het publiek zingt het refrein gezellig door: ‘Red Solo Cup, I fill you up, let’s have a party, let’s have a partyyyyy!’. Dit doet de beide heren op het podium goed, want er wordt smakelijk om gelachen. Typerend voor de stemming in de zaal overigens! Dan is het toch tijd voor Scotty en Toby om een nummer te zingen, akoestisch. En dat wordt Weed With Willy, en hierdoor wordt de stemming alleen maar beter! Scotty Emerick is overigens dé verrassing voor mij. Wat heeft die dude een mooie stem!

Als de band daarna terug komt mogen we nog genieten van songs als Who’s Your Daddy, I Love This Bar, As Good As I Once Was, American Ride, Clancy’s Tavern, Beer For My Horses, Should’ve Been A Cowboy en vele anderen. Maar bij iedere song was het weer feest. Wat zeg ik, het was de gehele show feest! Puik concert van Toby Keith en z’n mannen, die voor de eerste maal in Amsterdam stonden. Zeker ook met dank aan een zeer enthousiast publiek!

Als toegift wordt nog even snoeiharde rock gespeeld. Een cover van Ted Nugent wordt lekker lang uitgerekt. Dit was het enige moment dat het publiek iets kalmer werd. Je kon de mensen zien denken, what the fuck krijgen we nu? Met uitzondering van de échte fans… die zongen óók dit nummer mee! Helaas bleef de toegift bij dit ene nummer, wat samen met het verschrikkelijke geluidsnivo het enige minpunt was van Toby Keith’s show is Paradiso. Het is een dag later nu, en helaas is mijn gehoorbeschadiging weer wat ernstiger geworden waarschijnlijk, getuige de suis in mijn oren. Maar ach, wat een show! 'Red Solo Cup, I fill you up, proceed the party, proceed the partyyyyy!' Zelfs buiten na afloop op de stoep bij Paradiso ging het nog gezellig door! :-)

© Reitsma’s Roadhouse

Van zowel Brad Paisley als Toby Keith een leuke reminder van hun concert (thanks sis!)




1 opmerking:

  1. Het geluid too F...in'loud???
    In andere zalen staat het geluid vaak sinds de arbeidsinspectie zich ermee bemoeid too F..in' low!!!
    Verder helemaal met je eens.
    Één groot feest.
    De volgende keer gaan wij weer

    BeantwoordenVerwijderen