vrijdag 4 november 2011

Brad Paisley, 28 augustus, Kopenhagen

Wie: Brad Paisley
Wat: H2O World Tour concert
Waar: Forum, Kopenhagen, Denemarken
Wanneer: Zondag 28 augustus 2011

Wat kun je verwachten wanneer je naar een concert gaat van één van de grootste country artiesten van dit moment? Ik ben al naar heel veel concerten geweest. Heb heel veel bands en artiesten zien optreden, maar nog nooit een groot country artiest en dan ook nog iemand met een status als Brad Paisley. Ik kan melden dat de verwachtingen hoog gespannen waren. Ik ben geen fan van het eerste uur, dus kan lang niet alles meezingen, maar ken inmiddels de artiest Brad Paisley wel en dacht wel te weten wat ik ongeveer mocht verwachten...

Dan ga je ‘even’ naar Kopenhagen in Denemarken voor een concert en sta je om even voor 19.30u op 28 augustus tussen voornamelijk Deense countryfans en is het tijd voor het voorprogramma. En dat is ook niet mis. Darius Rucker, grote naam uit de muziek en frontman van Hootie & The Blowfish die zich de laatste jaren geheel gefocust heeft op de countrymuziek, en met succes!

Rucker opent een beetje onwennig, maar na twee nummers merk je dat er één brok ervaring staat. In spijkerbroek met T-shirt en Nike pet vind ik ‘m niet echt de country uitstraling hebben die hij eigenlijk wel dient te hebben, maar dat neem je dan maar voor lief. Darius Rucker speelt een uur en daarin brengt hij zijn grootste hits plus enkele interessante ‘bonustracks’. Dé grote Hootie hitsingle ‘Only Wanna Be With You’ wordt als verrassing voor velen ook gespeeld. Erg leuk! ‘Family Man’ van Hank Williams wordt gecoverd evenals ‘Champagne Supernova’ van Oasis. Allen worden met veel plezier onthaald door het publiek, maar van zijn laatste hitsingles wordt toch het meest genoten.

En dan is het na een korte pauze al snel tijd voor de hoofdact. Het volume wordt wat opgeschroefd en het helaas lang niet uitverkochte Forum gaat toch zeker behoorlijk los wanneer American Saturday Night wordt ingezet! Brad Paisley!
Ja, duidelijk te merken dat men voor hém komt en de energie spat ook van het podium en drijft het publiek dus al direct een etage omhoog! En terecht want het is genieten van het spel van Paisley, de artiest Paisley! Het is direct duidelijk dat mijn verwachtingen kloppen. Hier staat een man die weet hoe je een show neerzet. Hij speelt met het publiek zoals hij zijn gitaar bespeelt. In de countrymuziek staat Paisley bekend om zijn enorme talent voor gitaar spelen en dat is dan ook genieten wanneer je dat live meemaakt.

Het hoofdpodium is verlengd met een soort catwalk de zaal in en dichtbij het einde van die catwalk is het erg plezierig om een concert van Paisley bij te wonen. Brad maakt veel gebruik van dat podium en speelt een aantal nummers op die plek waardoor ik prima van zijn show heb kunnen genieten.
Het hele concert wordt een extra dimensie gegeven doordat Paisley achter de band een enorme videowall heeft neergezet. Hier worden bij enkele nummers clips vertoont. Dit is écht een toevoeging bij zo’n soort concert. Bij nummers als ‘Ticks’, ‘Working On A Tan’ en zeker bij het nummer ‘Celebrity’ is de hilarische clip lachen geblazen voor het publiek. En de humor in de songs is natuurlijk naast het gitaarspel van Brad Paisley één van zijn kenmerken. Beide dus duidelijk vertegenwoordigd in de liveshow!

Bij één van zijn laatste singles en ook al één van zijn populairtse nummers getuige de reactie van het publiek, ‘This Is Country Music’, bied het scherm uitkomst wanneer de heren van Alabama hun ‘lines’ moeten zingen.
Naast deze heerlijke single van zijn laatste gelijknamige album wordt ook erg enthousiast gereageerd op nummers als ‘Mud On The Tires’, ‘I’m Still A Guy’ en verrassend genoeg voor mij ook op het hele zware nummer ‘Whiskey Lullaby’.
Het optreden wordt afgesloten met het nummer ‘Alcohol’ waarbij het podium vol stroomt met mensen die lekker een biertje staan te drinken. Ook Darius Rucker en z’n band zijn daarbij. Paisley en Rucker sluiten in duet daarmee een zeer geslaagd concert af.

Ik kijk met zeer veel plezier terug op deze belevenis, en uit naar Toby Keith die minder ver een concert geeft in november. Hij zal ‘gewoon’ in Amsterdam, Paradiso te zien zijn! Wees daarbij zou ik zeggen. Unieke kans om échte countrymuziek live te beleven in Nederland!

© Reitsma’s Roadhouse

Geen opmerkingen:

Een reactie posten